خرما زاهدی از ارقام خرمای صادراتی ایران است که در جنوب این کشور بصورت انبوه کشت و برداشت می شود. تولید و تامین خرما زاهدی درجه یک در استان فارس، استان بوشهر و استان هرمزگان.
ایران به عنوان دومین تولید کننده خرما در جهان، انواع خرما خشک و بسته بندی را عرضه می کند. برخی از خرما های تولید شده در کشور ایران از نوع خشک و برخی دیگر از ارقام نرم خرما هستند. خرما زاهدی از نمونه خرما های خشک است که از رطوبت کمتری نسبت به دیگر ارقام برخوردار بوده و قابلیت نگهداری بسیار خوبی دارد.
خرما زاهدی را بشناسید
آیا واژه ای بنام قصب شنیده اید؟ قصب نام مستعار خرما زاهدی است که در مناطق تولید از این واژه استفاده می کنند. این رقم از خرما که از خانواده خرما خشک محسوب می شود، اغلب به کشور های خارجی صادرات می گردد. شکل ظاهری خرما ظاهری گرد متمایل به بیضی است و دارای رنگی زرد می باشد.
خرم زاهدی از رقم های دیر رس خرما بوده و از لحاظ تجاری محصولی بسیار مناسب است.
شهرستان های تولید کننده خرما زاهدی
استان های جنوبی کشور ایران از تولید کننده اصلی این محصول هستند. استان فارس، استان بوشهر و استان هرمزگان بیشترین حجم تولید خرمای زاهدی کشور را بر عهده دارند. این سه استان از مرغوب ترین خرمای زاهدی ایرانی را عرضه می کنند که در زیر با شهرستان های تولید کننده این محصول آشنا می شوید:
- شهرستان قیروکارزین واقع در استان فارس: شهرستان قیروکارزین که در جنوب استان فارس واقع شده است، سالانه چندین هزار تن خرمای زاهدی درجه یک را روانه بازار می کند. این شهرستان با شرایط اقلیمی که دارد مرغوب ترین خرما زاهدی را تولید می نماید. باغات شهرستان قیروکارزین از اواخر شهریور ماه شروع به برداشت این محصول می نمایند.
- شهرستان دشتستان واقع در استان بوشهر: نواحی استان بوشهر با داشتن آب و هوایی گرم، از تولید کنندگان اصلی خرما زاهدی در ایران به شمار می روند. دهستان پشتکوه واقع در این استان بوشهر و شهرستان دشتستان از عرضه کنندگان این محصول می باشد.
- استان هرمزگان: هرمزگان از جنوبی ترین شهرهای ایران است که سالانه بخش عظیمی از خرمای صادراتی ایران را تامی می نماید. این استان علاوه بر تامین خرما زاهدی، در تامین خرما پیارم، خرما خاصویی و خرما مضافتی نیز بسیار فعال است.
- شهرستان کازرون واقع در استان فارس: شهرستان کازرون نیز با داشتن آب و هوایی نسبتا خشک، بخشی از خرمای زاهدی ایران را تامین میکند. این شهرستان از شهرهای میانی استان فارس و استان بوشهر می باشد. خرمای زاهدی این منطقه دارای رنگ روشن و اندازه ای درشت است.
شهرستان های دیگری در استان فارس، بوشهر و هرمزگان هستند که محصول خرما زاهدی (قصب) را تولید می کنند اما از مهمترین آنها در بالا نامبره شد.
خواص خرما زاهدی
ارقام خرما بصورت کلی از خواص بسیار زیادی برخوردارند. اما با توجه به تنوع نوع خرما، برخی از آنها جهت مصارف خاص نیز مورد استفاده قرار می گیرند. در ذیل از مهمترین خواص خرما زاهدی را شرح خواهیم داد.
- خرما زاهدی اکسیر بازیافت انرژی و جوانی: قصب یا خرما زاهدی از انرژی دهنده ترین محصولات طبیعی است که جهت بازیافت قوت جوانی از آن استفاده می شود. این محصول را اغلب در بسته بندی های وکیوم در هایپر مارکت ها یافت می شود.
- از قصب یا خرما زاهدی جهت سلامتی بیشتر استفاده کنید: این محصول از خواص ویژه ای برخوردار است که برای تمامی بافت های بدن مفید واقع می شود. از خرما می توانید جهت افزایش وزن، درمان کم خونی و درمان یبوست استفاده نمایید.
- جوان سازی پوست و تقویت مو: از دیگر مزایای خرما می توان به جوان سازی پوست و تقویت مو اشاره کرد. این محصول با دارا بوده آن بالا موجب می شود که گردش خون بدن افزایش یابد و از ریزش موی سر جلوگیری نماید.
- جلوگیری از سرما خوردگی و گلودرد: مصرف خرما در انواع متعدد موجب می شود که سیستم ایمنی بدن قوی شده و از ویروس های سرما خوردگی و گلودرد جلوگیری نماید.
- مصرف خرما برای زنان باردار: مصرف این محصول قبل از زایمان موجب می شود تا روند زایمان آسانتر صورت گرفته شود و در زمان بارداری مصرف این محصول موجب تقویت حافظه جنین می شود.
- درمان آلرژی با خرما: گوگرد آلی موجود در خرما موجب می شود تا در درمان حساسیت های فصلی و آلرژی بسیار موثر واقع شود.
برخی از خواص خرما زاهدی (قصب) را بصورت مختصر توضیح دادیم اما قطعا خواص خرما بسیار بیشتر از چند مورد نامبرده در این مطلب است.
خرمای خشک زاهدی
کشور های درخواست دهنده و متقاضی خرما، از نمونه هایی درخواست می نمایند که بتواند قابلیت نگهداری خوبی داشته باشد. خرما زاهدی با داشتن رطوبت بسیار کم، این امکان بوجود آورده تا از نگهداری خوبی برخوردار بوده و بتواند بدون توجه به مسافت کشور مورد نظر حمل گردد.
مصارف خرما زاهدی
خرمای زاهدی یا قصب در بسیاری از کارخانجات برای مواد اولیه مورد مصرف قرار می گیرد. کارخانجات شیرینی پزی از این محصول بصورت عمده و بسیار زیاد استفاده می کنند. کارخانجات تولید لواشک و الکل سازی و صنایع غذایی بصورت مستقیم و غیر مستقیم از این محصول استفاده می نمایند.
فصل برداشت خرما زاهدی
خرما زاهدی از رقم های دیر رس خرما می باشد. این رقم در از اواخر شهریور ماه شروع به برداشت می شود و برداشت آن تا اواخر مهرماه ادامه می یابد. خرما زاهدی را بعد از برداشت جهت مصرف در طول سال در سردخانه ها نگهداری و به بازار های داخلی و خارجی عرضه می گردد.
بسته بندی خرما زاهدی
هر محصولی که تولید می شود، در پکیج و بسته هایی قرار می گیرد و به بازار عرضه می شود. محصولات خرما نیز مانند دیگر محصولات از بسته بندی برخوردار است. بسته بندی این محصول اغلب بصورت کارتن های ده کیلویی به بازار عرضه می شود. بعضا خرما زاهدی را در بسته بندی های وکیوم نیز قرار می دهند.
صادر کنندگان و بازرگانان و تمامی فعالان بازار خرما امروزه جهت عرضه محصولات خود از علامات تجاری استفاده می نمایند. که این علامت تجاری می تواند تضمین کننده کیفیت و مرغوبیت محصول باشد.